Gör så här om du har en idrottsskada

Det viktigaste som du kan göra om du har drabbats av en idrottsskada är att inte göra något alls, det vill säga, att du vilar och gör en paus i träningen och idrotten. Många idrottsskador kan bli permanenta och förvärras för att man har haft för bråttom med att komma igång på nytt och inte har tagit hänsyn till att kroppen har skadats.

Idrottsskador är inte att leka med. Det är viktigt att vila. Punkt. Slut. Däremot om du har råkat ut för en ganska allvarlig skada, bör du söka professionell hjälp mot skadan. Då bör du söka upp en idrottsskadespecialist. Det är först då som du kan få en professionell rehabilitering. Här listar vi några av de behandlingar som du kan behöva genomgå.

Naprapatbehandling

En naprapat är någon som är expert på kroppens olika muskler. Det innebär att naprapaten kan massera musklerna så att de blir användbara på nytt. Har man till exempel fått en idrottsskada i låren, ryggen eller knäna, kan en naprapat med återkommande behandling, se till att musklerna får exakt så mycket blodgenomströmning som du behöver.

Träningsprogram med rörelseanalys

Går du till en idrottsskadespecialist kan du få hjälp med ett särskilt anpassat träningsprogram som är den bästa träningen just för dig. Har du till exempel fått en idrottsskada i knät, är det inte jogging, eller benpress som du ska träna. Däremot kan du få simning på receptet från en idrottsskadespecialist. Simning är bland det mest balanserade sättet att träna på och som garanterat inte belastar dina knän.

Dry needling

Dry needling har inte med akupunktur att göra. Även om man använder liknande nålar som i akupunktur nära man behandlar med dry needling. Med hjälp av nåla kommer man åt i musklernas inre och får igång blodgenomströmning och kan "massera" musklerna med hjälp av nålarna.

Kinesiotape

En kinesiotape aktiverar det neurologiska nervsystemet, kommer åt kroppens egna informationsprocessorer och sätter igång kroppens cirkluationssystem. Man tejpar helt enkelt de skadade delarna i kroppen på ett sätt som sätter igång flödena och genomströmningarna av kroppen, som håller igång det dygnet runt. Det gäller att veta hur man ska tejpa kroppen för att få igång dessa mekanismer i kroppen.

Det finns flera bra redskap som man kan använda för att få igång kroppens eget system för läkning, som gemene man inte har kunskap om och som kan påskynda kroppens process mot ett läkande. 

24 Nov 2018