När inte träningen hjälper

Många kvinnor är inte nöjda med sina kroppar. Trots oräkneliga timmar med promenader eller på gym och omläggning av kosten är man inte nöjd. Det är vanligt att man inte känner sig kvinnlig. I media ser vi dagligen vackra kvinnor med kvinnliga former som stolt visar upp sina kroppar. 

Brösten är ofta något kvinnor är missnöjda med. Det klassiska kvinnliga utseendet med stora och välformade kvinnobröst har alltid funnits. Men långt ifrån alla kvinnor ser ut så. Antingen är det genetiskt eller så har med åren brösten blivit mindre och slappare. Träning och kosthållning i alla ära men det är svårt att få fastare bröst av det. 

Vad gör man när man provat allt?

När man mått dåligt av sina bröst under längre tid och när det påverkar vardagen negativt kan fundera om en bröstoperation kan vara något. Det är en ganska enkel operation nuförtiden med kort läkning och mindre ärr än tidigare. Men man måste noga tänka igenom det för det är ändå en operation under narkos och man måste må bra psykiskt och fysiskt.

Olika metoder

Hur går en bröstoperation då till? Det finns olika typer av implantat och metoder vid själva ingreppet. När det gäller bröstförstoring kan man lägga snittet på tre sätt. Dels kan snittet läggas i vårtgårdens kant (areolärt), i vecket under bröstet (submammärt) eller i armhålan (axilliärt).

Det vanligaste numera är att snittet läggs under bröstet, eftersom huden läker bäst där med mindre risk för synliga ärr. Det är också liten risk för blödning och infektion.

Koksalt eller silikon

Det allra vanligaste implantaten är gjorda av silikon eller koksalt. Silikonet har den fördelen att den är väldigt likt riktig bröstvävnad och det blir ett väldigt naturligt resultat. Koksalt är väldigt naturligt för kroppen som redan innehåller denna vätska. Skulle koksaltimplantatet gå sönder tar kroppen hand om det utan extern åtgärd. Det kräver också ett mindre snitt än när man för in ett implantat av silikon. Silikon är något dyrare än koksalt. 

Efter behandlingen

Efter själva ingreppet måste man ge kroppen tid att läka i sin egen takt. Det är väldigt individuellt hur kroppen reagerar. För vissa med kontorsarbeten kan man börja arbeta efter ett par dagar om allt gått bra. För andra kan det ta ett par veckor innan man kan återgå till arbetet. Det viktigaste är att lyssna på kroppen. Det kan göra ont tiden efter operationen men det räcker generellt med vanliga värktabletter.

Läs mer om hur det går till när man gör en bröstoperation här: www.bröstforstoringstockholm.se.

9 Apr 2019