Blogg

Välkommen till vår blogg om träning, skönhet och hälsa. Livet är så mycket mer än bara rumpan - och det kommer att märkas här i bloggen där det blir en salig blanding av olika ämnen. 

RSS

Kiropraktor erbjuder en väl beprövad behandlingsmetod på Kungsholmen

8 Sep 2022

Hos en kiropraktor på Kungsholmen får du ta del av världens tredje största vårdform. Kiropraktik, alltså. En väl beprövad och bevisat effektiv behandlingsmetod.

Visste du att kiropraktik är den tredje största vårdformen i världen? Den trumfas bara av tandvård och traditionell läkarvård. Alla andra alternativa behandlingar kan med andra ord slå sig i väggen. Kiropraktik är väl beprövat och har bevisad effekt. Många läkare rekommenderar kiropraktik till sina patienter.

Du kan också känna dig trygg med att den kiropraktor som utför behandlingen är välutbildad och erfaren. I alla fall om du vänder dig till en etablerad klinik, till exempel på Kungsholmen där många kiropraktorer varit verksamma i många år. Be om referenser från dina vänner, det är mycket möjligt att någon av dem har en favorit.

Kontakta kiropraktor för att boka tid

När du ska kontakta en kiropraktor på Kungsholmen bör du beskriva dina besvär redan när du bokar. Söker du i förebyggande syfte, eller har du ett pågående akut tillstånd som behöver åtgärdas så fort som möjligt? Många kiropraktorer håller vissa tider öppna i sin kalender, för att kunna boka in patienter som har ett akut läge.

Det är nämligen inte så bra att gå runt med akut smärta. Det påverkar hela din rörelseapparat, vilket på sikt kan förvärra besvären och göra dem mer återkommande. Be din kiropraktor om råd kring hur du ska förhålla dig till dina besvär framöver. Det kan vara bra att boka in återkommande behandlingar, för att förebygga att besvären kommer tillbaka.

Hälsoklinik för ditt eget bästa

30 Aug 2022

På en hälsoklinik kan du göra både kliniska och estetiska ingrepp. Från början var hälsokliniker ett ställe där det var mycket fokus på örter och näring.

Det finns idag många olika sorters hälsokliniker. En del sysslar med integrativ medicin, andra har skolmedicinsk inriktning och ytterligare några arbetar med det estetiska. Att få en estetisk behandling kan vara av stor betydelse om du har missbildningar eller ärr på något sätt.

Det är också av väsentlig betydelse att du blir helt återställd om du råkat ut för någon olycka. I det fallet är det lämpligt med både örter, vitaminer och mineraler. De kan precis som operationer av olika slag bidra till att återställa din hälsa och kanske även ditt utseende. Vilket kan ha en stor psykologisk effekt.

Hälsoklinik med stort fokus på ansvar och anamnes

När du går till en hälsoklinik tar de ansvar för att du ska känna dig väl till mods. Du får ett frågeformulär som fylls i för att din behandling ska gå till på bästa möjliga sätt. Är det ett estetiskt ingrepp det handlar om kan du vara beredd på att det blir lite frågor och därefter genomgång med en läkare.

När du är ny på ett ställe behöver alla uppgifter gås igenom, som du själv känner till om din hälsa. Du kan få frågor om saker du inte tänkt på tidigare. Både fysiska, känslomässiga och mentala händelser i ditt liv. Det ligger till grund för vilken behandling som kan vara lämplig för dig. Se till att besöka denna privatklinik för att förbättra din hälsa: vastermalmsprivatklinik.se

Sugen på att göra ögonlocksplastik i Stockholm?

7 May 2020

Trött på att se trött ut? Vill du ha ett mer vaket ansikte med pigga ögon? Kolla in ögonlocksplastik i Stockholm. Många väljer idag att göra en sådan för att känna sig piggare och fräschare.

Många kommer med stigande ålder och åren som går att få hängiga ögonlock. Både de övre och de undre ögonlocken kan hänga och se påsiga ut. De kan göra så att ditt ansikte ser trött ut och ögonen ser sömniga ut mest hela tiden. Inga mirakelkrämer i världen kommer att hjälpa mot det tyvärr.

Idag är det många som väljer att göra en ögonlocksplastik i Stockholm för att åtgärda sina trötta och hängiga ögonlock. Med stigande ålder förlorar huden sin elasticitet och därav kommer de hängande ögonlocken. Sedan spelar såklart arv en stor roll i om detta blir mer eller mindre påtagligt, man kan ju ha haft turen att få väldigt bra gener.

Relativt litet ingrepp

Många är säkerligen osäkra och nervösa över att göra ett sådant ingrepp. Men det är faktiskt inget särskilt stort eller svårt ingrepp att utföra en ögonlocksplastik. Det går att göra under lokalbedövning. Sövning med narkos finns om man så önskar, men det är inget tvång och många väljer att göra det med bara lokalbedövning då narkos ökar riskerna.

Det är inte så smärtsamt varken under eller efter själva ingreppet. Det brukar gå bra med bara lite vanliga värktabletter om man tycker det är besvärligt de första dagarna.

Hur går det till?

En operation av de undre eller övre ögonlocken är en av de mest vanliga skönhetsoperationerna som görs idag. De som utför dessa har lång erfarenhet och en utbildning inom området, du som patient ska känna dig trygg och säker när du kommer till en sådan klinik. De svarar på alla dina frågor och kommer se till att du får den behandling som är skräddarsydd för just dig och dina ögon.

Hur gör man då? Jo, det läggs ett snitt i den övre ögongloben, detta för att ärren inte ska kunna synas efteråt. För påsarna under ögonen så görs det ett snitt innanför, på detta sätt tas enkelt det överflödiga fettet bort. Man kan även välja att få en peeling efteråt för att minska på eventuella rynkor och hängig hud. Tiden efteråt kommer man få råd om hur man ska sköta om sig själv. Svullnad och blånad kan uppstå, alla läker olika. Vi rekommenderar att läsa mer på: https://www.ögonlocksplastikstockholm.se

När inte träningen hjälper

9 Apr 2019

Många kvinnor är inte nöjda med sina kroppar. Trots oräkneliga timmar med promenader eller på gym och omläggning av kosten är man inte nöjd. Det är vanligt att man inte känner sig kvinnlig. I media ser vi dagligen vackra kvinnor med kvinnliga former som stolt visar upp sina kroppar. 

Brösten är ofta något kvinnor är missnöjda med. Det klassiska kvinnliga utseendet med stora och välformade kvinnobröst har alltid funnits. Men långt ifrån alla kvinnor ser ut så. Antingen är det genetiskt eller så har med åren brösten blivit mindre och slappare. Träning och kosthållning i alla ära men det är svårt att få fastare bröst av det. 

Vad gör man när man provat allt?

När man mått dåligt av sina bröst under längre tid och när det påverkar vardagen negativt kan fundera om en bröstoperation kan vara något. Det är en ganska enkel operation nuförtiden med kort läkning och mindre ärr än tidigare. Men man måste noga tänka igenom det för det är ändå en operation under narkos och man måste må bra psykiskt och fysiskt.

Olika metoder

Hur går en bröstoperation då till? Det finns olika typer av implantat och metoder vid själva ingreppet. När det gäller bröstförstoring kan man lägga snittet på tre sätt. Dels kan snittet läggas i vårtgårdens kant (areolärt), i vecket under bröstet (submammärt) eller i armhålan (axilliärt).

Det vanligaste numera är att snittet läggs under bröstet, eftersom huden läker bäst där med mindre risk för synliga ärr. Det är också liten risk för blödning och infektion.

Koksalt eller silikon

Det allra vanligaste implantaten är gjorda av silikon eller koksalt. Silikonet har den fördelen att den är väldigt likt riktig bröstvävnad och det blir ett väldigt naturligt resultat. Koksalt är väldigt naturligt för kroppen som redan innehåller denna vätska. Skulle koksaltimplantatet gå sönder tar kroppen hand om det utan extern åtgärd. Det kräver också ett mindre snitt än när man för in ett implantat av silikon. Silikon är något dyrare än koksalt. 

Efter behandlingen

Efter själva ingreppet måste man ge kroppen tid att läka i sin egen takt. Det är väldigt individuellt hur kroppen reagerar. För vissa med kontorsarbeten kan man börja arbeta efter ett par dagar om allt gått bra. För andra kan det ta ett par veckor innan man kan återgå till arbetet. Det viktigaste är att lyssna på kroppen. Det kan göra ont tiden efter operationen men det räcker generellt med vanliga värktabletter.

Läs mer om hur det går till när man gör en bröstoperation här: www.bröstforstoringstockholm.se.

Gör så här om du har en idrottsskada

24 Nov 2018

Det viktigaste som du kan göra om du har drabbats av en idrottsskada är att inte göra något alls, det vill säga, att du vilar och gör en paus i träningen och idrotten. Många idrottsskador kan bli permanenta och förvärras för att man har haft för bråttom med att komma igång på nytt och inte har tagit hänsyn till att kroppen har skadats.

Idrottsskador är inte att leka med. Det är viktigt att vila. Punkt. Slut. Däremot om du har råkat ut för en ganska allvarlig skada, bör du söka professionell hjälp mot skadan. Då bör du söka upp en idrottsskadespecialist. Det är först då som du kan få en professionell rehabilitering. Här listar vi några av de behandlingar som du kan behöva genomgå.

Naprapatbehandling

En naprapat är någon som är expert på kroppens olika muskler. Det innebär att naprapaten kan massera musklerna så att de blir användbara på nytt. Har man till exempel fått en idrottsskada i låren, ryggen eller knäna, kan en naprapat med återkommande behandling, se till att musklerna får exakt så mycket blodgenomströmning som du behöver.

Träningsprogram med rörelseanalys

Går du till en idrottsskadespecialist kan du få hjälp med ett särskilt anpassat träningsprogram som är den bästa träningen just för dig. Har du till exempel fått en idrottsskada i knät, är det inte jogging, eller benpress som du ska träna. Däremot kan du få simning på receptet från en idrottsskadespecialist. Simning är bland det mest balanserade sättet att träna på och som garanterat inte belastar dina knän.

Dry needling

Dry needling har inte med akupunktur att göra. Även om man använder liknande nålar som i akupunktur nära man behandlar med dry needling. Med hjälp av nåla kommer man åt i musklernas inre och får igång blodgenomströmning och kan "massera" musklerna med hjälp av nålarna.

Kinesiotape

En kinesiotape aktiverar det neurologiska nervsystemet, kommer åt kroppens egna informationsprocessorer och sätter igång kroppens cirkluationssystem. Man tejpar helt enkelt de skadade delarna i kroppen på ett sätt som sätter igång flödena och genomströmningarna av kroppen, som håller igång det dygnet runt. Det gäller att veta hur man ska tejpa kroppen för att få igång dessa mekanismer i kroppen.

Det finns flera bra redskap som man kan använda för att få igång kroppens eget system för läkning, som gemene man inte har kunskap om och som kan påskynda kroppens process mot ett läkande. Här kan du läsa mer.

Så kan du ta bort extra fett i Stockholm

11 Oct 2018

Försöker du gå ner några kilon? Att gå ner några kilogram är bra om man är överviktig. Det finns olika program – på datorn, nätet eller i någon app på mobilen – där man kan räkna ut sitt BMI (body mass index). Det är nämligen viktigt att ha rätt uppfattning om sin egen kropp, och inte tänka att man väger mer än vad man faktiskt gör och vet när det är läge att gå ner och när det är läge att gå upp i vikt, ifall man väger för lite.

Träning alltid bra för kroppen avsett om man väger för lite eller för mycket 

Oberoende vad vågen visar, är träning bra för kroppen. Väger man för mycket är träningen bra. Väger man för lite är även då träning bra. Har man för högt eller för lågt blodtryck, hjärt- eller kärlsjukdomar är träningen bra för kroppen. Har man en stor övervikt bör man inte träna så hårt, däremot är snabba promenader bra för kroppen. När man väl har börjat gå ner, kan man jogga lätt. Sedan kan träningen öka i intensitet och styrka ju mer du sedan går ner i vikt.

Har du stor övervikt bör du vara försiktig med träningen

Den som har en stor övervikt kan börja med en fettsugning för att kick-starta viktnedgången. Det är en bra metod att påbörja en viktig förändring av sin kropp. När man väl har mindre fett på kroppen blir det sedan så mycket lättare att röra på sig. Man behöver inte längre släpa på det stora överskott av fett på kroppen, och man sliter inte heller lika mycket på knän och fötter, leder och muskler med mindre fett. Att göra en fettsugning är heller till ingen nytta om man inte startar en viktig förändring av sina vanor. Tänk dig de som gör en fettsugning, blir av med sitt fett, men som sedan efter ett år har gått upp alla kilon som de tog bort. Vad är det då för idé att göra en fettsugning? Det är också heller ingen bra idé att använda fettsugning i stället för att ställa om livet så att man inte lägger på sig lika mycket fett i fortsättningen. En fettsugning, eller två går väl an, men fyra, fem är definitivt inte bra för kroppen.

Så hittar du en skönhetsklinik i Stockholm

Ska du göra en fettsugning gäller det att hitta en seriös skönhetsklinik. Här tycker vi att du vinner på att göra nogranna kontroller av den skönhestklinik som du funderar att anlita. Googla "fettsugning Stockholm" och läs på om skönhetskliniken och fråga om referenser och läs omdömen om kliniken. Kontrollera både personal och de material och metoder som de använder sig av. Är det en beprövad metod? Vet man att det fungerar och inte är humbug? Har personalen verkligen den legitimation som de hävdar att de har? Detta är nämligen en mycket okontrollerad marknad och ingen har någon som helst kontroll. Det är ju din kropp det handlar om! Lycka till!

Nytt leende med tandimplantat

7 Jul 2018

Vi har alla olika kvalitet på våra tänder. Det gör att vissa har sina tänder genom hela livet medan andra inte alls har samma tur. Eller skicklighet. Det finns nämligen olika orsaker till tandlossning och här spelar faktiskt tur och skicklighet en viss roll. Vi förklarar hur vi tänder. Om du skulle bli sjuk och tappa dina tänder som en följd av detta så handlar det om någonting som inte går att påverka; du har haft otur. Detsamma om du skulle bli sjuk och äta mediciner som gör att din tandhälsa försämras så till den milda grad att tänderna lossnar.

Det handlar däremot inte om otur om din tandlossning kommer som en konsekvens av dina livsval. Röker du, snusar du, använder narkotika eller om du, helt enkelt, struntar i att sköta dina tänder - borsta dagligen, använda tandtråd och besöka en tandläkare någon gång per år - så har du till mångt och mycket dig själv att skylla. Därmed dock inte sagt att det inte finns någon lösning och att du inte ska få någon hjälp för att ersätta de tänder du tappat. En hjälp som idag är bättre än någonsin tidigare dessutom och som innebär att man opererar in tandimplantat.

Tandimplantat har nämligen väldigt många fördelar om man jämför med exempelvis tandproteser (löständer, i folkmun). Vi ska visa på dessa senare; men först så ska vi dock säga att lösningen inte är för alla. Något som åter leder oss till livsstil. För att bedömas som en lämplig kandidat för tandimplantat så krävs det ett starkt käkben. Hur pass stark muskelvävnad som finns i käken är nämligen avgörande i frågan om det är möjligt att fästa de skruvar av titan som används.

Är käkbenet försvagat - något som ofta många rökare får - så blir operation, om inte omöjlig, så åtminstone väldigt svår. Det går att transplantera ny vävnad; men det gör att ingreppet både tar längre tid och att resultatet kan bli sämre.

Så: du har alltså större chans att få ett nytt, friskt och vackert leende om du väljer att fimpa cigaretterna och sköta dina tänder på ett korrekt sätt.

Stora estetiska fördelar med tandimplantat

Vi kan säga att du lever i Stockholm och tappat två tänder som en följd av en olycka (som även det är vanlig orsak till varför man blir av med tänderna). Tänderna du tappat påverkar dig negativt: du kan inte tugga maten riktigt, du har svårt att framställa vissa ljud och dessutom så skäms du.

Just skam är ofta synonymt med tandlossning - man vågar inte le, man skäms över att visa sig och man blir asocial. De tandproteser du fått av tandläkaren är, helt enkelt, inga som du trivs med. Däremot så vill du få tandproteser av din tandläkare i Stockholm. Frågan är om det är möjligt och varför du skulle tjäna på den lösningen? Vi ger några snabba svar!

De passar: Tandimplantat brukar vara en bra lösning om det handlar om exempelvis utslagna tänder. Förutsatt då att käkbenet inte tagit för mycket stryk. Den tandläkare du besöker i Stockholm kommer att utföra en noggrann undersökning och vid denna så brukar rena specialister delta - allt för att bedöma dina förutsättningar för att få tandimplantat inopererade. Själva ingreppet sker sedan i två olika etapper. Först så borras skruvarna fast i käken. Dessa är av titan och det gör att de ofta växer ihop med kroppen. Här påbörjas sedan en tillverkning av kronorna (som kommer att vara dina “tänder”). Under den tiden så får du provisoriska tänder insatta.

Fördelarna: Då dina kronor är tillverkade så är det dags att njuta frukterna av dina nya tandimplantat. Dels så finns det goda möjligheter att dessa är med dig livet ut och alltså fungerar som dina ordinarie tänder. Dels så kan du tugga som vanligt och du kan prata (efter en viss träning) precis som du alltid gjort. Den stora fördelen ligger dock i det estetiska. Ingen kommer att kunna se att du har tandimplantat. Detta då man - genom sofistikerad och avancerad teknik - kan framställa dessa efter dina ordinarie tänder. Samma storlek, samma gropigheter, samma yta och samma färgnyans: allt ser exakt likadant ut. Tandproteser kan - trots att även de utvecklats - anas av utomstående. Det sker aldrig med ett tandimplantat.

Nackdelar? Det handlar om ett ganska omfattande ingrepp och det finns inga garantier på att dina tandimplantat verkligen godtas av din kropp. De flesta gör det, men andra drabbas av komplikationer. Du kan däremot ge dig bättre odds genom att sköta dina implantat. Dessa måste borstas och rengöras dagligen och lika noggrant som vanliga tänder. Felet många gör är att man tror att implantat inte kan drabbas av skador. Så är det inte. Den vanligaste orsaken till varför de inte fäster handlar om infektioner och inflammationer som en följd av undermålig skötsel i- och kring det specifika området. Sköt om dina tandimplantat!

Detta är viktigt vid skönhetsingrepp

28 Jun 2018

Om du letar efter en behandling som du önskar för att förbättra ditt utseende är det några faktorer som är viktiga att ta i beaktande och fundera igenom. För det första och det viktigaste kanske man kan påstå, är att det är överraskande lite som är reglerat i lag, vad man får göra och vilka sorts preparat man får använda i skönhetsbranschen. Dock är det så i ett så litet land som Sverige sprider sig skvaller och negativ publicitet väldigt snabbt via tillgången på internet och användning av sociala medier, om det är så att inte nyhetsmedierna väljer att ta upp behandlingar som går fel eller preparat som är farliga att använda. När det kommer till skönhetskliniker i Sverige är de flesta reglerade och har viss kontroll av Socialstyrelsen. Ändå finns det vissa kriterier som vi tycker att man bör titta efter när man väljer skönhetsklnik för en behandling. Vi listar dem här.

Detta kan du själv kolla upp

1. Utbildad personal

Att skönhetskliniken har rätt utbildad personal är ganska givet. Man kan ju inte be vem som helst arbeta med skönhetsbehandlingar. På vissa ställen nöjder man sig med att en personal har certifieringar, men det anser inte vi räcker. Här rekommenderar vi att personalen ska var sjuksköterska och utbildad till det för att arbeta med injektioner. Även att klniken har läkare om inte annat för säkerhets skull, ifall något skulle hända.

2. Produkter

Man bör och ska alltid ställa så många frågor du bara kommer på om de produkter som de använder sig av på kliniken. De bör alltid använda väl beprövade produkter för att minimera risken att du får någon allergisk reaktion. Och låt dig inte förvillas av "nyheter" som utlovar det ena eller det andra. Har produkten testats? Hur har det testats? Har produkten godkänts av ledande leverantörer av skönhetsprodukter? Har produkten använts i Sverige? Får du nekande svar på dessa frågor bör du inte agera försökskanin åt företaget.

3. Läs in dig på behandlingen så mycket du bara kan

Det är också viktigt att minnas att man själv har ett ansvar att inte bli lurad och få något som inte är bra för dig själv. Var kritisk. Läs på så mycket du bara kan om de olika produkterna och behandlingarna. Många gånger kommer "nyheter" först till storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg. Man ska alltid vara lite skeptisk när något låter lite för bra, eller plötsligt är mycket billigare än andra behandlingar. Många gånger får man det man betalar för – tyvärr. Läs mer om behandlingar med botox i Stockholm på: http://www.botoxstockholm.nu.

Träning hjälper vid jobbiga tillfällen i livet

9 Jun 2018

Det finns tillfällen i livet där man inser att saker och ting inte blir som man tänkt sig - både på det privata planet som gällande karriären. Det senare är ofta lättare att hantera. Visst, det kan vara tufft att bli uppsagd, att inte få den tjänst man sökt eller inte få den lön man tycker att man förtjänar. Men, de känslorna kan även fungera som en drivkraft som gör att man tar sig framåt, driven av ren revanschlusta.

Privata misslyckanden är svårare att hantera. Ta bara en sådan sak som en skilsmässa. Har man gift sig med en person man älskar och trott sig att man ska spendera resten av livet tillsammans så är det också ett tydligt misslyckande då man väl inser att det inte fungerar. Ett misslyckande som dock inte på något sätt inte går att borsta av sig och resa sig ifrån. Ibland så fungerar saker inte som man tänkt sig och det går att komma stärkt ur en sådan situation.

Värre är det dock om det uppstår en konflikt i samband med ens skilsmässa; en konflikt som handlar om vårdnaden om barnen. Tyvärr är det inte ovanligt att se att svenska skilsmässor och separationer leder till en vårdnadstvist. Skälen till en sådan kan vara väldigt varierande och vi väljer att dela in dem i rent uppenbara och lite mer personliga sådana.

De uppenbara skälen till en vårdnadstvist innebär att barnen far illa. Det kan vara misshandel - fysisk såväl som psykisk, det kan vara drogmissbruk, det kan handla om misstankar om incest, det kan vara allvarlig psykisk sjukdom och andra saker. Barnet ska ha en trygg uppväxt - förekommer sådant vi ovan pekade på så är en vårdnadstvist - och ensam vårdnad - ett måste.

Samarbetsproblem som skäl vid en vårdnadstvist

Personliga skäl då? Ja, här kan vi nämna dessa i ett samlingsbegrepp som många anger som orsak till varför man söker om ensam vårdnad och inleder en vårdnadstvist: samarbetsproblem. Det är ett ord som rymmer allt från försvårande vid hämtning, svårigheter att hålla löften, missa att utföra viktiga ärenden å barnens vägnar och så vidare.

Det är en relativt ny anledning och skäl till varför exempelvis en mamma ska få ensam vårdnad. Ibland så är det också orättvis.

Hantera din kris genom att träna

Vi säger inte att det inte finns samarbetsproblem och att vissa - ofta pappor - inte kan sköta sin del av vårdnaden. Men, det som en vårdnadstvist innebär - oavsett skäl - är att den tar tid att lösa och att det handlar om stora, känslomässiga prövningar under tiden den pågår. Maktlöshet är en känsla som ofta används för att beskriva hur man känner sig under en vårdnadstvist - särskilt om man vet att man har rätt och är en lämplig vårdnadshavare.

Vid sådana lägen är det lätt att destruktiva tankar kommer upp. Där behöver man dels hjälp och dels olika ventiler för att klara av vardagen. Vi tänkte visa på vilken hjälp som finns och vilka ventiler som kan fungera:

 • Samarbetssamtal. Av kommunen ni tillhör så kommer du och din förre partner att erbjudas så kallade samarbetssamtal för att hindra att er vårdnadstvist når rätten. Dessa ska ni definitivt närvara vid - de har en förvånansvärd hög uppklarningsprocent
 • Advokat. Utan en advokat/jurist vid din sida så är det svårt - för att inte säga omöjligt - att vinna en vårdnadstvist. Denne kommer även att fungera som ett personlig stöd att luta dig mot genom ditt livs tuffaste resa.
 • Psykolog. Avfärda inte hjälpen från en psykolog som någonting som tyder på svaghet. Man behöver prata, man behöver ventilera sina känslor och man behöver guidning. En psykolog har verktygen för att du ska kunna bli starkare.
 • Träning. Det här är den tydligaste ventilen. Genom att träna och ta ut dig fysiskt så frigörs endorfiner som leder till att du blir piggare. Under tiden ditt träningspass pågår så kan du dessutom koppla bort tankarna på allt annat. 100 kilo på skivstången är fortfarande 100 kilo, en mil i spåret är fortfarande en mil - oavsett vad som sker i det privata livet.

Man kan lyfta ansiktet utan operation

9 May 2018

Inget är så bra för kroppen som träning och det är inte länge sedan läkarna upptäckte detta; att träning är bra för alla medicinska patienter, men fungerar samtidigt som en bromskloss mot åldrande. Inte så konstigt egentligen om man tänker på vad träning innebär; att man får igång blodcirkulationen, får igång fettförbränningen och ger en längre uthållighet.

Alla delarna ger hälsoeffekter på kroppen. Blodcirkulationen ger ökad genomströmning av blodet så att till exempel slaggprodukter åker ut ur kroppen. Fettförbränningen gör att det ohälsosamma fettet avlägsnas ur kroppen. Ökad kondition ger styrka och en starkare kropp. Så just därför vill vi här betona att inget annat är så bra för skönheten och hälsan som träning. Därmed sagt, innebär det inte att vi även kan satsa på andra metoder som kan ge en ett bättre utseende. 

Det finns några effektiva metoder som vi här går igenom, vad gäller för- och nackdelar. De är alla mer eller mindre kostsamma och kräver olika mycket av konvalescens och insats av oss själva.

Plastikoperation 

Detta är det mest omfattande av alla skönhetsingrepp man kan göra och kostar mest. Den kräver den längsta konvalescenstiden efter en operation. Beroende på vad det är man vill förändra eller åstadkomma, kostar en plastikoperation mellan 50.000 och 100.000 kronor. Detta gäller allt från ansiktslyft, bröstförstoringar, rumpförstoringar till fettsugningar och avlägsnande av hud.

Fillers

Detta är ett mycket mindre ingrepp där man fyller delar av ansiktet med silicon eller mer kroppsnära ämnen. Oftast är det läppförstoringar, utjämning av rynkor i pannan eller insjunkna kinder som behöver få ett lyft.

Botox

Detta är den kanske mest välkända metoden att avlägsna rynkor på. Man injicerar botox som är ett nervgift där rynkan sitter, vilket leder till att nerven dör och huden inte rör sig längre, vilket gör att den inte rynkar sig, helt enkelt.

Coolsculpting

Detta är en mer omstridd metod där man suger in den delen av kroppen som man vill åtgärda och kyler ner den. Fettcellerna kring området där fettet sitter, kyls ner och stelnar, vilket gör att de dör och huden blir mer stram efter en behandling.

V-Soft Lift

Detta är en V-Soft Lift-metod som enkelt uttryckt innebär ett ansiktslyft utan kirurgi och som kommer ursprungligen från Sydkorea där man har ett västerländskt skönhetsideal. Trådar av kroppseget material injiceras på olika ställen i huden. Sedan kan man strama huden mellan trådarna på önskvärt sätt. Man behöver ingen sjukskrivning och metoden är mycket mindre kostsam än vid plastikoperationer. Behandlingen brukar kunna sitta i upp till 24 månader, men allt beror på vilken livsstil man har. Om man röker förstörs huden mer och man ser äldre ut, till exempel.

Botox - för en slätare hy

8 Apr 2018

Träning är något som man mår bra av - både in- och utvändigt. Ett träningspass frigör endorfiner som i sin tur gör att du blir lyckligare, gladare och får en bättre koncentrationsförmåga. För vårt välmående så är träning alltså extremt viktigt. Det naturliga är att man tänker sig ett pass på gymmet som något som ger en vackrare kropp, större muskler och bättre kondition - mend et finns alltså även andra, mer mentala, fördelar med att skriva in träning i kalendern några gånger i veckan.

För att må bättre på sikt så fyller träning en stor funktion - ju mer vi rör på oss just nu, desto mindre blir besvären då vi blir äldre. Även vid en högre ålder kan man se att träning fungerar bra, naturligtvis då efter sina egna förutsättningar. Vi blir lite rörligare, vi mår lite bättre och vi kan, som gammal, på ett bättre sätt möta vardagens alla utmaningar.

Det som dock inte träning kan göra gällande åldrande är att ta bort det som syns. Ett tydligt tecken på att man blir äldre är att ansiktet och huden där blir lite hängigare, lite rynkigare och lite mindre slätt. Ett faktum som, ska tilläggas, även kan komma i en relativt ung ålder då våra förutsättningar ser väldigt olika ut.

Att stoiskt acceptera sina rynkor och sina skönhetsfläckar är för många inte ett alternativ. Det kan vara tufft att titta sig i spegeln och inte längre känna igen ansiktet som tittar tillbaka. Därför är det glädjande att det finns metoder och behandlingar som fungerar, som inte är farliga och som inte kostar så mycket pengar att använda sig av. Botox är ett typiskt exempel på en sådan behandling.

Så fungerar botox rent konkret

Om vi säger att du har problem med horisontella rynkor i din panna och vill bli av med dessa genom botox så kan vi förklara hur det ser ut. Det börjar med att du besöker en klinik i Stockholm där du förklarar vad du behöver hjälp med och där du berättar om eventuella allergier samt andra saker - mediciner exempelvis - som personalen bör veta.

Därefter sker en grundlig undersökning av vad som är möjligt att göra och huruvida du är lämplig kandidat för botox. Det tredje steget är att man injicerar botox i området där huden behöver slätas ut - i ditt fall alltså pannan - och där preparatet i fråga börjar störa den signal som går mellan muskelcellerna och nerverna.

Här uppstår total avslappning - vilket konkret innebär att din panna slätas ut som en följd av att muskelcellerna slappnar av. Detta är en lite förenklad förklaring, men den ger en bra bild av vad som sker vid en behandling med botox. Pannan kan i det här fallet bytas ut mot rynkor vid ögonen, till lyft av läppar, hals och ögonbryn samt till att släta ut så kallade kråkfötter vid ögonen. Botox fungerar i stort sett överallt.

Du slipper jobbig återhämtning

Det som många pekar på som extra fördelaktigt är att man kan genomföra en behandling, få god effekt och slippa bli sjukskriven efteråt. Det som skiljer en behandling med botox mot många andra alternativ är att man per omgående kan återvända till arbete och redan efter någon/några dagar kan sätta igång med att träna igen.

Det handlar, helt enkelt, om en extremt bra metod för att bli av med rynkor och åter kunna titta sig i spegel och gilla det man ser.

Fillers för förändrade skönhetsideal

3 Apr 2018

För flera år sedan, ville alla ha så små rumpor som det bara var möjligt. Idag är det annorlunda; Med de nya stjärnorna Beyoncé, Kim Kardashian och andra amerikanska kändisar, har det blivit inne med stora rumpor. Numera ser man unga, smala tjejer som tränar sin rumpa, inte för att den ska vara så liten som möjligt, utan för att den ska bli så stor och bred som möjligt. Tydligen är det attraktivt med en stor rumpa, i motsats för 20-30 år sedan. Det är bara att gratulera kvinnor som råkar ha stora, breda rumpor. Det är bara att vara stolt över den. Vi andra får försöka så gott det går.

Förstora rumpan 

Kan eller vill man inte träna upp rumpan så att den är så stor som möjligt, kan man alltid förstora den på artificiell väg. Då kan man med hjälp av fillers, göra den så stor man önskar. För den som är smal, men vill ha en snygg rumpa är fillers det bästa alternativet. De flesta salonger använder sig av injektioner av fillers om är biologiskt nedbrytbart (annars skulle kroppen stöta bort det). Och behandlingarna görs av sjuksköterskor och läkare. Det är en viktig aspekt. Alla estetiska behandlingar bör utföras av läkare och sjuksköterskor.

Personalen måste ha rätta utbildningen

De har den rätta utbildningen för att införa ämnen i kroppen. Redskapen som i detta fall, sprutan måste vara kliniskt ren och steriliserad, samt att de vet vad man kan införa för slags ämnen i kroppen utan att den tar skada. Du som kund bör ta reda på vilka behandlingar som man kan lita på och som har av EU godkända behandlingar. Vikten av rätta ämnen i kroppen kan inte nog poängteras. Här bör man tänka på PIP-skandalen. Det visade sig att ett franskt företag som hette PIP, sålde implantat till  kvinnor som senare visade sig vara silikon ämnat för industrin och inte för människokroppar.

Vi behöver lagar som skyddar patienter

Det uppdagades när flera kvinnor fick bröstimplantat som sprack. Som följd fick de utstå otrolig smärta när ämnet i implantaten rann ut i resten av kroppen och implantatet försvann. Efter det insåg politikerna att det inte fanns något regelverk kring plastikoperationer. Läkarna kunde i princip lägga in vad som helst i kvinnors kroppar utan någon som helst kontroll. Sedan dess har det blivit lag på kontroller på vad man får införa i kvinnors kroppar, och vad man inte får göra. Det är viktigt att kontrollera att skönhetssalongen följer gängse föreskrifter. 

Gästblogg: Våga träna lättklädd

6 Feb 2018

Jag har ofta sett personer på gymmet och i löparspåret som döljer sina kroppar i stora, bylsiga kläder och länge undrat varför. Det är ju väldigt mycket skönare att träna i exempelvis shorts/hotpants och ett linne. Dessutom så ser man bättre vilka muskler som aktiveras. Många verkar tro att de som klär sig på ett sådant sätt på gymmet gör det i ett syfte att visa upp sig och använder gymlokalen som någon typ av catwalk.

Likaså gäller folk som speglar sig på gymmet; även de tvingas se hur fördomar prackas på dem och att de anses som ytliga i och med detta. Här kan jag alltså slå hål på två stycken myter i samma smäll: Man klär sig lätt för att se att rätt muskler aktiveras vid respektive övning och - tada! - man använder en spegel för att se detta.

Tillbaka till min nyfikenhet om de bylsiga kläderna dock. I veckan så frågade jag en tjej på gymmet varför hon klädde sig så tungt; en tjej med normal kroppsform och som lyfte vikter på ett bekvämt sätt som visade att hon var hemmastadd i gymmiljön. Hon sänkte huvudet lite och sa att hon hade så håriga underarmar att hon skämdes för att visa dem.

Så var det med det alltså och jag undrar om det finns fler där ute som lider av samma problem? Generande hårväxt, alltså. I så fall så har jag ett förslag som en god vän till mig testade för några år sedan - nämligen en hårborttagning med laser.

Hårborttagning med laser hjälpte min vän i Stockholm

Min manlige vän bor i Stockholm och led verkligen av att hans rygg var så hårig. Vissa kan göra det till lite av en rolig grej - men han skämdes verkligen och hade stora komplex. I och med att han tränade - och tränar - väldigt mycket så tvingades han alltså att visa sin rygg varje dag i stort sett.

Lösningen för honom blev att besöka en klinik i Stockholm där man bokade in en hårborttagning med laser. Minns jag saken rätt så innebar det att man använde starka blixtra med ett rött ljussken som liksom brände bort alla hårsäckar.

Det talande med detta var att han var tvungen att gå dit sex- eller sju gånger och vila typ sex veckor mellan varje behandling. Vill ni ha en quick-fix så är alltså inte hårborttagning med laser något för er. Vill ni dock ha ett permanent resultat så är behandlingen verkligen att rekommendera.

Min vän har inte ett hårstrå kvar på sin rygg. Tack vare att han “led” (han sa att det kändes som att bli lite nypt på ryggen) sig igenom en hårborttagning med laser så är han idag helt hårfri, Det här var alltså några år tillbaka i tiden.

Vad jag har förstått så kan man behandla i stort sett alla områden på kroppen - underarmar, rygg, rumpa, överläpp, bikinilinje och ben - och det enda som krävs är att man inte har för mörkt pigment. Tydligen så kan man vid en hårborttagning med laser bränna huden istället för hårsäckarna om man har för mörkt pigment på sin kropp. Det här får ni dock gärna kolla upp - jag antar att varje patient bedöms unikt inför varje behandling.

Läs mer om hårborttagning med laser här

Skriven av Ina som driver inas.se.

Att gå en utbildning i basmedicin

5 Feb 2018

Att få djupare förståelse för hur sjukdomar uppstår och hur kroppen fungerar är viktigt inom en rad olika områden. Den som går en utbildning i basmedicin får lära sig mer just om detta. Utbildningarna skiljer sig givetvis åt lite grann beroende på vilken skola man väljer, men gemensamt är att man får goda grunder i bland annat patologi, fysiologi och anatomi. Man kan få lära sig alltifrån biologin i cellerna och immunförsvaret till hormonsystemet och hjärnans kemi.

Vem passar utbildningen för?

Det finns flera yrkesgrupper som en utbildning i basmedicin på distans kan passa för. Till exempel kan en kroppsterapeut komplettera sina kunskaper för att utvecklas inom yrket. Det kan också lämpa sig bra för hälsokostpersonal utan någon utbildning inom området sedan innan. Kort sagt finns det många som kan använda sig av kunskaperna inom sitt yrke. Att gå en utbildning i basmedicin behöver inte ta särskilt lång tid. Bara en grundkurs på 100 timmar kan ge mycket att implementera i sitt vardagliga arbete.

Det här lär du dig

Som tidigare nämnt kan utbildningarna skilja sig åt en del mellan olika skolor. Kurser tas i regel hos privata aktörer, men principerna är desamma. Under en utbildning kan du till exempel lära dig om följande:

 

 • Cellernas biologi. Om celler kan du bland annat få en djupare förståelse för hur de byggs upp och vilka beståndsdelar som finns. Du kan även lära dig mer om gener, dna och celldelning.
 • Skelettet och dess uppbyggnad. Detta är vanligen en väsentlig del av en utbildning i basmedicin. Ledtyper, bentyper och ledanatom är saker som tas upp.
 • Musklerna i kroppen. Vad musklerna heter, vilka typer de finns och hur de är uppbyggda är något du som gå en utbildning får lära dig om.
 • Hormonernas uppgift. Vilka är egentligen hormonernas uppgifter? Och vilka är de vanligaste körtlarna? Det, och många fler liknande frågor, får du svar på under en utbildning i basmedicin.
 • Huden. Huden är ett av människans största organ. Under en utbildning kan du till exempel lära dig mer om hudens funktion, vilka lager som finns och hur sårläkning fungerar.
 • Vad är respiration? Ett kapitel om respiration skulle kunna gå djupare in på hur gasutbytet i lungorna sker. Även luftvägarnas fysologi och anatomi är något som bör tas upp.
 • Farmakologi. Detta ämne behandlar läkemedel. Du kan till exempel få lära dig mer läkemedlens verkan, dess beredningsformer och om olika doseringar och biverkningar.
 • Matspjälkning. Om matspjälkning kan du lära dig om olika födoämnen och beståndsdelar.

 

Styrkan sitter i håret?

5 Dec 2017

Rubriken är talande sett till hur många män resonerar. Man kan utan tvekan lägga på sig några kilon, man kan lägga sig till med olika olater i livet och man kan börja klä sig allt risigare - detta utan att bry sig nämnvärt. Ser man dock en antydan till vikar eller ett hårfäste som kryper bakåt - ja, då kommer också paniken. Att tappa håret är många mäns stora mardröm. Något som står i direkt kontrast till det faktum att man har ungefär femtio procents chans till att undvika detta. man räknar nämligen att ungefär hälften av alla män - i någon form - tappar sitt hår. Ju yngre man är, desto tuffare blir slaget.

Många yngre män upplever att de plötsligt inte kan tänka på någonting annat; man speglar sig, man tittar hela tiden på håret, man mäter, man jämför mot hur det såg ut för en vecka sedan och man upplever att alla man talar med - förr eller senare - lägger sitt fokus på det egna hårfästet. Håravfall är ett klassisk komplex där många är beredda att testa allt för att komma undan. Något som gör att man betalar dyrt för rena bluffprodukter - kvacksalveri - som inte fyller någon annan funktion än att förstöra ekonomin.

En hårtransplantation ger dig håret tillbaka

Det finns dock lösningar som fungerar och en typisk sådan handlar om en hårtransplantation där man tar hår från frodiga områden och sätter dessa på de områden där håravfallet börjar synas. Ett klassiskt Robin Hood-tänk som dock dragits med ett sämre rykte än vad det förtjänar. Många ser nämligen en hårtransplantation som en lösning liknande en peruk eller en tupé - något som förvisso ger en frisyr; men där det syns att denna är skapad på konstgjord väg. Så är inte fallet. Något vi vågar påstå med tanke på att det finns olika typer av metoder och att en hårtransplantation således kommer i olika former.

Vi ska titta lite närmare på en specifik metod och räkna upp några fördelar med denna. Metoden i fråga går under namnet FUE-metoden och innebär att man - med hjälp av speciella nålar - tar hårsäckarna, en och en, och sätter dessa på plats. Genom detta så stimuleras håret på ett bättre sätt och man slipper dessutom de ärr som syns vid en “vanlig” hårtransplantation. Det är en fördel med denna typ av hårtransplantation som verkligen ska tas med i beräkningen. Vi tänkte rada upp några andra detaljer som kan vara värda att veta och som ser ut som följer:

 • Drygt ett år från ingrepp till hårväxt. Det tar tid innan det hela fäster och där håret börjar frodas av sig självt. Efter några månader så kan man se effekt, men man får räkna med att det tar ungefär ett år innan det slutliga - lyckade - resultatet har uppkommit.
 • Rökare - ingen garanti. Rökare och snusare har sämre blodcirkulation och detta gör att dessa inte har lika bra odds för att lyckas. Därför så lämnas sällan garanti på en hårtransplantation till dig som röker, snusar eller, för den sakens skull och av samma skäl, dricker lite för mycket. Spola kröken, släng ut snuset och fimpa!
 • Hår från bakhuvudet. Man hämtar ofta hårsäckarna från bakhuvudet då detta område sällan drabbas av den vanligaste anledningen till håravfall - en hormonell förändring kallad androgen. Hur många hårsäckar som förflyttas beror på hur pass drabbad patienten är. Vanligt är att mellan 2-4000 stycken flyttas och det gör att tiden för ingreppet kan ta upp till sex timmar.

← Äldre inlägg