Olika sätt att utöva klättring på - Prova att klättra!

Det finns många olika sätt att klättra på - med rep och utan, inomhus eller utomhus. Vi listar några olika typer av klättring som finns tillgängliga i Sverige.

Klättring inomhus

Att klättra inomhus i en träningslokal är en bra första början. Här kan du lära dig grunderna och hur man klättrar på ett säkert sätt. I en klätterhall så erbjuder de ofta kläder och utrustning som du kan hyra eller låna. Klätterhallar finns i hela Sverige, du kan börja med klättring i Göteborg eller vilken stor eller mellanstor stad som helst. I klätterhallar kan du ofta också prova på några av de olika stilarna som vi beskriver här nedan.

Bouldering

Bouldering innebär att man klättrar på mindre klippor eller på stora stenar. Ordet kommer av engelskans “Boulder” som betyder stenblock. När man utövar bouldering använder man inte rep och säkringar utan klättrar fritt, det är också därför man inte kan klättra lika högt. Till skydd har man en tjock matta eller liknande som går att falla på. För boulderklättrare är det viktigt att ha med sig andra klättrare eftersom de hjälper till så att man faller rätt. Det finns även en variant av bouldering som kallas DWS (deep water solo), då klättrar man över vatten istället.

Traditionell klättring

Detta är en typisk stil som används vit utomhus klättring och som kräver mycket övning innan man kan ge sig upp på högre höjder. Speciellt för traditionell klättring är att man kilar fast säkringarna i klippskrevor och liknande. Det gör att det inte blir någon skada på berget men kräver att klättraren är duktig och att säkringen håller.

Sportklättring

Sportklättring är vanligt i klätterhallar. Det innebär att man har ett kortare rep som man spänner fast i bultar eller kortslingor som redan finns utplacerade på väggen. Hur långt du faller beror alltså på hur långt du hunnit klättra från din senaste bult.

Topprepsklättring

Det här är en lämplig form för de som är nybörjare och utövas ofta med en erfaren klätter experts insyn. I topprepsklättring är man säkrad genom sin klättersele i ett rep som har ett ankare högst upp och är spänt med en säkring längst ner på marken. Det betyder att om man tappar greppet så faller man nästan inte alls.

10 Nov 2022