Träna rumpan större – är det möjligt?

Svaret på rubriken blir ett rungande Ja. Det går utmärkt att träna sig till en större rumpa och just bakdelen är faktiskt en väldigt tacksam kroppsdel att öka volymen på. Dock – det kräver en del. Då man talar om att träna sin rumpa i syfte att bli starkare så kan man med fördel välja att variera mellan en massa övningar – benböj, marklyft, utfallssteg, höft- och rumplyft och vidare – och hålla sig till en lättare vikt. Man kan – och ska i många fall – försöka fokusera på att göra så många repetitioner som man klarar av om man vill bli starkare i rumpan.

Men; vill man få en större rumpa – en mer muskulös sådan – ja, då bör man utmana sig själv genom att använda lite tyngre vikter. Det vill säga; man kör samma övningar – men man kör färre repetitioner och mer tyngre vikter. Något som ställer högre krav på teknik och att man gör rätt. Ett felaktigt utfört marklyft med tunga vikter kan innebära en ren katastrof och här kan vi inte nog poängtera följande: låt en personlig tränare gå igenom grunderna med dig innan du sätter igång.

Det går att träna sig till en större, mer muskulös rumpa – men där måste man bygga volym och där är det alltså ekvationen om färre repetitioner och tyngre vikter som gäller.

Träna rumpan mindre då?

Om det går att träna sin rumpa mindre är en svår fråga att svara på. Naturligtvis så är det möjligt att skaffa sig en mindre rumpa genom träning – men det förutsätter på många sätt att man har en stor rumpa redan från början. Det vill säga; man ska ha lite övervikt och vilja få en mindre rumpa genom träning. I det fallet – inga problem.

Dock, om man talar om en mindre rumpa genom träning i det avseende att göra en ”normalstor” sådan mindre så är det svårare. Man måste nämligen vara medveten om att träning av rumpan – oavsett övning; knäböj, utfallssteg, höftlyft eller marklyft – gör rumpan mer muskulös och att den således kan blir större.

Märk väl: det handlar om att man får en mer välformad, muskulös och snygg rumpa – man lyfter den genom sin träning. Men mindre – inte så mycket. Naturligtvis så kan man genom att promenera, jogga lätt och äta rätt få en mindre rumpa på samma sätt som resten av kroppen minskar i storlek. Men någon specifik övning som gör en rumpa mindre är svår att hitta.

Rådet är således att se över kosten och börja motionera om man vill minska i storlek. Vill man ha en snygg och muskulös rumpa på köpet så går de övningar vi berört i texten alldeles utmärkt att köra. Vi ska här även tipsa om att exempelvis en stepmaskin på gymmet – eller vanliga trappor – är bra hjälpmedel för att forma bakdelen.