Vikingasmycken ger dig en känsla av historiska vingslag

Vikingasmycken sitter inte på var mans hand. De som bär dessa smycken brukar ha en speciell anknytning till förhistoriska händelser. Det gäller dock inte alla.

Det är inte underligt att just vikingasmycken är populära då de härrör från en tid då man satte en ära i att ha vackra smycken på både kropp och klädedräkt. Smyckena gav pondus och spelade en viktig roll när det gällde att pryda sig och broschen hade dessutom den funktionen att den höll ihop slängkappan.

De användes inte bara för att pryda kläder och ägare, de var dessutom en förnämligt god källa till att idka byteshandel med. En del herrar hade det som gåva till sina undersåtar för att garantera deras trohet och lojalitet. Ofta gav de i sin tur dessa smycken vidare ner i leden.

Vikingasmycken skapades med en slags vaxmetod

Runor och andra fornnordiska tecken är vanligt att du finner på de smycken som härrör från vikingatiden. För att tillverka sina smycken gjorde man en vaxform först. Därefter hällde man smält metall i formen och när den hade svalnat kunde man bryta itu vaxet och vips såg smycket sin dager.

Det var viktigt att man hade med en gravyr (till undersidan) så att man kunde garantera halten av silver eller brons som fanns i smycket. Det var väldigt vanligt att det fanns med till de skägg- och hårsmycken som var populära att bära på vikingatiden. De som höll både skägg och hår borta vid våldsamma strider.

Läs mer kring vikingasmycken på denna sida: fintochbilligt.se

20 Apr 2023