Nytt leende med tandimplantat

Vi har alla olika kvalitet på våra tänder. Det gör att vissa har sina tänder genom hela livet medan andra inte alls har samma tur. Eller skicklighet. Det finns nämligen olika orsaker till tandlossning och här spelar faktiskt tur och skicklighet en viss roll. Vi förklarar hur vi tänder. Om du skulle bli sjuk och tappa dina tänder som en följd av detta så handlar det om någonting som inte går att påverka; du har haft otur. Detsamma om du skulle bli sjuk och äta mediciner som gör att din tandhälsa försämras så till den milda grad att tänderna lossnar.

Det handlar däremot inte om otur om din tandlossning kommer som en konsekvens av dina livsval. Röker du, snusar du, använder narkotika eller om du, helt enkelt, struntar i att sköta dina tänder - borsta dagligen, använda tandtråd och besöka en tandläkare någon gång per år - så har du till mångt och mycket dig själv att skylla. Därmed dock inte sagt att det inte finns någon lösning och att du inte ska få någon hjälp för att ersätta de tänder du tappat. En hjälp som idag är bättre än någonsin tidigare dessutom och som innebär att man opererar in tandimplantat.

Tandimplantat har nämligen väldigt många fördelar om man jämför med exempelvis tandproteser (löständer, i folkmun). Vi ska visa på dessa senare; men först så ska vi dock säga att lösningen inte är för alla. Något som åter leder oss till livsstil. För att bedömas som en lämplig kandidat för tandimplantat så krävs det ett starkt käkben. Hur pass stark muskelvävnad som finns i käken är nämligen avgörande i frågan om det är möjligt att fästa de skruvar av titan som används.

Är käkbenet försvagat - något som ofta många rökare får - så blir operation, om inte omöjlig, så åtminstone väldigt svår. Det går att transplantera ny vävnad; men det gör att ingreppet både tar längre tid och att resultatet kan bli sämre.

Så: du har alltså större chans att få ett nytt, friskt och vackert leende om du väljer att fimpa cigaretterna och sköta dina tänder på ett korrekt sätt.

Stora estetiska fördelar med tandimplantat

Vi kan säga att du lever i Stockholm och tappat två tänder som en följd av en olycka (som även det är vanlig orsak till varför man blir av med tänderna). Tänderna du tappat påverkar dig negativt: du kan inte tugga maten riktigt, du har svårt att framställa vissa ljud och dessutom så skäms du.

Just skam är ofta synonymt med tandlossning - man vågar inte le, man skäms över att visa sig och man blir asocial. De tandproteser du fått av tandläkaren är, helt enkelt, inga som du trivs med. Däremot så vill du få tandproteser av din tandläkare i Stockholm. Frågan är om det är möjligt och varför du skulle tjäna på den lösningen? Vi ger några snabba svar!

De passar: Tandimplantat brukar vara en bra lösning om det handlar om exempelvis utslagna tänder. Förutsatt då att käkbenet inte tagit för mycket stryk. Den tandläkare du besöker i Stockholm kommer att utföra en noggrann undersökning och vid denna så brukar rena specialister delta - allt för att bedöma dina förutsättningar för att få tandimplantat inopererade. Själva ingreppet sker sedan i två olika etapper. Först så borras skruvarna fast i käken. Dessa är av titan och det gör att de ofta växer ihop med kroppen. Här påbörjas sedan en tillverkning av kronorna (som kommer att vara dina “tänder”). Under den tiden så får du provisoriska tänder insatta.

Fördelarna: Då dina kronor är tillverkade så är det dags att njuta frukterna av dina nya tandimplantat. Dels så finns det goda möjligheter att dessa är med dig livet ut och alltså fungerar som dina ordinarie tänder. Dels så kan du tugga som vanligt och du kan prata (efter en viss träning) precis som du alltid gjort. Den stora fördelen ligger dock i det estetiska. Ingen kommer att kunna se att du har tandimplantat. Detta då man - genom sofistikerad och avancerad teknik - kan framställa dessa efter dina ordinarie tänder. Samma storlek, samma gropigheter, samma yta och samma färgnyans: allt ser exakt likadant ut. Tandproteser kan - trots att även de utvecklats - anas av utomstående. Det sker aldrig med ett tandimplantat.

Nackdelar? Det handlar om ett ganska omfattande ingrepp och det finns inga garantier på att dina tandimplantat verkligen godtas av din kropp. De flesta gör det, men andra drabbas av komplikationer. Du kan däremot ge dig bättre odds genom att sköta dina implantat. Dessa måste borstas och rengöras dagligen och lika noggrant som vanliga tänder. Felet många gör är att man tror att implantat inte kan drabbas av skador. Så är det inte. Den vanligaste orsaken till varför de inte fäster handlar om infektioner och inflammationer som en följd av undermålig skötsel i- och kring det specifika området. Sköt om dina tandimplantat!

7 Jul 2018