Styrkan sitter i håret?

Rubriken är talande sett till hur många män resonerar. Man kan utan tvekan lägga på sig några kilon, man kan lägga sig till med olika olater i livet och man kan börja klä sig allt risigare - detta utan att bry sig nämnvärt. Ser man dock en antydan till vikar eller ett hårfäste som kryper bakåt - ja, då kommer också paniken. Att tappa håret är många mäns stora mardröm. Något som står i direkt kontrast till det faktum att man har ungefär femtio procents chans till att undvika detta. man räknar nämligen att ungefär hälften av alla män - i någon form - tappar sitt hår. Ju yngre man är, desto tuffare blir slaget.

Många yngre män upplever att de plötsligt inte kan tänka på någonting annat; man speglar sig, man tittar hela tiden på håret, man mäter, man jämför mot hur det såg ut för en vecka sedan och man upplever att alla man talar med - förr eller senare - lägger sitt fokus på det egna hårfästet. Håravfall är ett klassisk komplex där många är beredda att testa allt för att komma undan. Något som gör att man betalar dyrt för rena bluffprodukter - kvacksalveri - som inte fyller någon annan funktion än att förstöra ekonomin.

En hårtransplantation ger dig håret tillbaka

Det finns dock lösningar som fungerar och en typisk sådan handlar om en hårtransplantation där man tar hår från frodiga områden och sätter dessa på de områden där håravfallet börjar synas. Ett klassiskt Robin Hood-tänk som dock dragits med ett sämre rykte än vad det förtjänar. Många ser nämligen en hårtransplantation som en lösning liknande en peruk eller en tupé - något som förvisso ger en frisyr; men där det syns att denna är skapad på konstgjord väg. Så är inte fallet. Något vi vågar påstå med tanke på att det finns olika typer av metoder och att en hårtransplantation således kommer i olika former.

Vi ska titta lite närmare på en specifik metod och räkna upp några fördelar med denna. Metoden i fråga går under namnet FUE-metoden och innebär att man - med hjälp av speciella nålar - tar hårsäckarna, en och en, och sätter dessa på plats. Genom detta så stimuleras håret på ett bättre sätt och man slipper dessutom de ärr som syns vid en “vanlig” hårtransplantation. Det är en fördel med denna typ av hårtransplantation som verkligen ska tas med i beräkningen. Vi tänkte rada upp några andra detaljer som kan vara värda att veta och som ser ut som följer:

  • Drygt ett år från ingrepp till hårväxt. Det tar tid innan det hela fäster och där håret börjar frodas av sig självt. Efter några månader så kan man se effekt, men man får räkna med att det tar ungefär ett år innan det slutliga - lyckade - resultatet har uppkommit.
  • Rökare - ingen garanti. Rökare och snusare har sämre blodcirkulation och detta gör att dessa inte har lika bra odds för att lyckas. Därför så lämnas sällan garanti på en hårtransplantation till dig som röker, snusar eller, för den sakens skull och av samma skäl, dricker lite för mycket. Spola kröken, släng ut snuset och fimpa!
  • Hår från bakhuvudet. Man hämtar ofta hårsäckarna från bakhuvudet då detta område sällan drabbas av den vanligaste anledningen till håravfall - en hormonell förändring kallad androgen. Hur många hårsäckar som förflyttas beror på hur pass drabbad patienten är. Vanligt är att mellan 2-4000 stycken flyttas och det gör att tiden för ingreppet kan ta upp till sex timmar.
5 Dec 2017