Det finns tillfällen i livet där man inser att saker och ting inte blir som man tänkt sig - både på det privata planet som gällande karriären. Det senare är ofta lättare att hantera. Visst, det kan vara tufft att bli uppsagd, att inte få den tjänst man sökt eller inte få den lön man tycker att man förtjänar. Men, de känslorna kan även fungera som en drivkraft som gör att man tar sig framåt, driven av ren revanschlusta.
Privata misslyckanden är svårare att hantera. Ta bara en sådan sak som en skilsmässa. Har man gift sig med en person man älskar och trott sig att man ska spendera resten av livet tillsammans så är det också ett tydligt misslyckande då man väl inser att det inte fungerar. Ett misslyckande som dock inte på något sätt inte går att borsta av sig och resa sig ifrån. Ibland så fungerar saker inte som man tänkt sig och det går att komma stärkt ur en sådan situation.
Värre är det dock om det uppstår en konflikt i samband med ens skilsmässa; en konflikt som handlar om vårdnaden om barnen. Tyvärr är det inte ovanligt att se att svenska skilsmässor och separationer leder till en vårdnadstvist. Skälen till en sådan kan vara väldigt varierande och vi väljer att dela in dem i rent uppenbara och lite mer personliga sådana.
De uppenbara skälen till en vårdnadstvist innebär att barnen far illa. Det kan vara misshandel - fysisk såväl som psykisk, det kan vara drogmissbruk, det kan handla om misstankar om incest, det kan vara allvarlig psykisk sjukdom och andra saker. Barnet ska ha en trygg uppväxt - förekommer sådant vi ovan pekade på så är en vårdnadstvist - och ensam vårdnad - ett måste.
Samarbetsproblem som skäl vid en vårdnadstvist
Personliga skäl då? Ja, här kan vi nämna dessa i ett samlingsbegrepp som många anger som orsak till varför man söker om ensam vårdnad och inleder en vårdnadstvist: samarbetsproblem. Det är ett ord som rymmer allt från försvårande vid hämtning, svårigheter att hålla löften, missa att utföra viktiga ärenden å barnens vägnar och så vidare.
Det är en relativt ny anledning och skäl till varför exempelvis en mamma ska få ensam vårdnad. Ibland så är det också orättvis.
Hantera din kris genom att träna
Vi säger inte att det inte finns samarbetsproblem och att vissa - ofta pappor - inte kan sköta sin del av vårdnaden. Men, det som en vårdnadstvist innebär - oavsett skäl - är att den tar tid att lösa och att det handlar om stora, känslomässiga prövningar under tiden den pågår. Maktlöshet är en känsla som ofta används för att beskriva hur man känner sig under en vårdnadstvist - särskilt om man vet att man har rätt och är en lämplig vårdnadshavare.
Vid sådana lägen är det lätt att destruktiva tankar kommer upp. Där behöver man dels hjälp och dels olika ventiler för att klara av vardagen. Vi tänkte visa på vilken hjälp som finns och vilka ventiler som kan fungera:
- Samarbetssamtal. Av kommunen ni tillhör så kommer du och din förre partner att erbjudas så kallade samarbetssamtal för att hindra att er vårdnadstvist når rätten. Dessa ska ni definitivt närvara vid - de har en förvånansvärd hög uppklarningsprocent
- Advokat. Utan en advokat/jurist vid din sida så är det svårt - för att inte säga omöjligt - att vinna en vårdnadstvist. Denne kommer även att fungera som ett personlig stöd att luta dig mot genom ditt livs tuffaste resa.
- Psykolog. Avfärda inte hjälpen från en psykolog som någonting som tyder på svaghet. Man behöver prata, man behöver ventilera sina känslor och man behöver guidning. En psykolog har verktygen för att du ska kunna bli starkare.
- Träning. Det här är den tydligaste ventilen. Genom att träna och ta ut dig fysiskt så frigörs endorfiner som leder till att du blir piggare. Under tiden ditt träningspass pågår så kan du dessutom koppla bort tankarna på allt annat. 100 kilo på skivstången är fortfarande 100 kilo, en mil i spåret är fortfarande en mil - oavsett vad som sker i det privata livet.
Andra inlägg
- Stomipåsar för olika typer av behov
- Trender och tips för utomhusmöbler
- Tandläkare i Åkersberga med professionell vård
- Tandimplantat i Malmö – en innovativ metod
- Tandläkare i Täby som gör skillnad
- Vägen till framgång med utbildning inom botox
- Få fillersbehandlingar i Västerås och förändra ditt utseende
- Vikingasmycken ger dig en känsla av historiska vingslag
- HLR-utbildning för dig som vill vara förberedd på allt i Stockholm
- Olika sätt att utöva klättring på - Prova att klättra!